Wildervank is opgebouwd tussen twee diepen: het Oosterdiep en het Westerdiep. Bij de ontginning werden destijds wijken aangelegd waartussen de boerenplaatsen kwamen. In totaal waren dat 60 boerenplaatsen. Tussen de zandwegen langs de diepen werden dwarsverbindingen aangelegd, dit waren de "lanen". Deze lanen zijn oplopend genummerd naar de boerenplaatsen waar ze tegenover liggen, aldus van 0 tot 60. De lengte van de boerenplaatsen varieert ook sterk: in Boven-Wildervank waren ze 3700 meter lang en in Beneden-Wildervank bijna 2200 meter. De lanen liepen aan het Westerdiep tot de 18e Laan de door tot aan Borgercompagnie. Vanaf de 18e tot de 42e zelfs tot aan Kielwindeweer. Dit strak ontginningsschema bepaalde het wegenpatroon tot de Tweede Wereldoorlog.
(Bron: Wildervank van Toen - W.H. van der Ploeg - blz. 12)
 

Het eerste pad vanaf de grens met Veendam kreeg de naam "0-Laan"; spreek uit: Nul-Laan.

Deze laan is later opgegaan in de Sportterreinstraat.

Aan de 0-Laan staat de in 1700 gebouwde Evangelische Lutherse Kerk met links er van de pastorie. Voorheen gingen de vele Lutheranen uit Oost-Friesland, die werkten in de venen, ter kerke in een schuur te Wildervank. De kerk aan de 0-Laan werd in 1760 sterk vergroot en verfraaid.

Het torentje bij de ingang van de kerk is er pas na de verbouwing van 1911 gekomen. Voorheen stond het torentje midden op het dak van de kerk.

Rechts op de hoek in de berm is nog een rolpaal zichtbaar. De scheepsjagers maakten van deze palen gebruik om met hun jaaglijn een boot door de bocht te krijgen. (Ansichtkaart is van 1929). 

Eenzelfde foto van de kerk maar nu uit de jaren vijftig.