We maken een uitstapje naar de Hardenberg. Vroeger was dit een buurtschap met meerdere woningen.   De Hardenberg is een zandhoogte met kiezelachtige grond, mogelijk van een afgebroken borg of versterking.

Vroeger stond er de boerderij van fam. Mulder. Het landschap was nog leeg, slechts landbouwgronden. Natuurgebied De Tjamme bestond nog niet. Boer Mulder had ook een zandkuil van waaruit hij zand verkocht. Voor ons kinderen een ideale plaats om bij te spelen of in te zwemmen. Dit kon zolang boertje Mulder dit niet in de gaten had. Hij kon erg kwaad worden als hij ons opmerkte en dan was het rennen geblazen over het  smalle zandpad (nu een fietspad) naar het dorp toe.

Voorheen woonden op deze boerderij  een fam. Boelsem en een fam. Olsder. De foto is van 1986.

Dorsmachine met personeel achter de boerderij van Olsder in ± 1935.

Staand van r.n.l. Olsder, Pieter Remeijer, NN, Carolus, J. Uildriks, Jan Engberts, E. Ekamper, NN, B. Schuur. Zittend v.r.n.l.: NN, J. Geertsema (uit Beerta), NN, H. Vueregge (met hoed), overigen onbekend.

Voetbalvelden

Verder staat Hardenberg pseudoniem voor de voetbalvelden van de voetbalvereniging BNC (Bravery Novazembla Combinatie). De sportvelden op de Hardenberg zijn in 1952 aangelegd.

Momenteel voetbalt BNC met het onderstaand elftal.

Klik op de foto voor een vergroting in pdf-formaat en de namen.

De eerste 50 jaren van B.N.C. --> volg deze link. Een beschrijving van de geschiedenis van de voetbalvereniging met vele historische foto's in prima kwaliteit. Door op de foto's te klikken worden ze veelal in grootformaat weergegeven met alle namen van de spelers. Hiervoor dient u echter wel Acrobat Reader of een gelijkwaardig pdf-prgramma te hebben geïnstalleerd.

Naar de officiële clubsite ---> volg deze link

Zwembad

Naast het sportveldencomplex was ook een openluchtzwembad.

Op grond van een gemeenschappelijke regeling tussen de gemeenten Beerta en Finsterwolde werd het "Openbaar lichaam Zwembad De Hardenberg" opgericht. 

Het vijfentwintigmeterbad met duikplanken. Door personen uit de wijde omtrek werd gebruik gemaakt van het  zwembad in Finsterwolde.

Het openlucht zwembad werd in 1965 door de gemeente Finsterwolde voor 508.000 NLG (= 230.500 EUR) gebouwd en in 1967 aan voorgenoemd lichaam overgedragen.

Het ondiep bad voor de minder geoefende zwemmers.

Tevens aan de kleintjes was gedacht.

In het voorjaar van 1985 bleef het bad gesloten en is nimmer meer open geweest. Het bad was economisch gezien niet rendabel te expoliteren.

Donkere wolken boven het zwembad. In 1991 is hier na zes jaar verwaarlozing nog een zesjarig jongetje bij het spelen verdronken.

Niet lang hierna is het bad leeggepompt en gesloopt.

 

Maar ondertussen is gestart met de aanleg van het natuurgebied De Tjamme op en achter de Hardenberg. Heeft u dit plekje als eens bezocht? Niet alleen in "Stad " is de toren altijd zichtbaar ook in Finsterwolde.

De route gaat verder via de vormalige Bocht Klinkerweg.