Ingrediënten

250 gram droge bonen
700 gram aardappelen
Speklapjes (ongezouten)
Peper
Vloeibare natriumarme boter
melk
 

Bereiding

De droge bonen in stukjes knippen en 12 uur in koud water laten wellen. Daarna de  bonen in kokend water op het vuur zetten zonder zout(!). Na plusminus 3½ uur zijn de bonen gaar. Ondertussen de aardappelen schillen en in stukken snijden. De aardappelen in 20 minuten gaar koken zonder hieraan zout toe te voegen.

Na ongeveer 2½ uur een of meerdere speklapjes (eventueel alleen voor de smaak) laten meekoken in de pan met bonen. 

Als de bonen en de aardappelen gaar zijn beide afgieten, samenvoegen, boter en peper toevoegen en vervolgens door elkaar stampen. Indien de stamppot hierna nog te stevig is melk toevoegen om het geheel smeuïger te krijgen.

Vervolgens kunt u serveren, naast de meegekookte spek, met eventueel in kleinere stukjes gesneden uitgebakken speklapjes. 

Bij het eten smaken bietjes op zuur er heerlijk bij (zelf klaargemaakt; niet de kant en klaar potten gebruiken, hierin zit teveel zout).

Eet smakelijk!

Wat zijn droge bonen.

Vroeger werden bonen voor de winteropslag door het ontbreken van een diepvrieskast, zoals wij die nu kennen, geweckt, in het zout gezet of gedroogd. 

Witte bonen, bijvoorbeeld de “Bonte reuzen” worden geplukt, ingeregen en te drogen gehangen. Bij ons thuis gebeurde dat in de volle zon aan een spijker aan een schuurtje of op de wasrek, voor zover die niet anders gebruikt moest worden.  Na een paar weken met goed weer waren de bonen droog. Echt droog waren ze pas als je ze bij het schudden hoort rammelen. 

Bij slecht weer werden de bonen nog vaak voor het nadrogen op de zolder gehangen. Tegenwoordig worden de bonen vaak enkele dagen in de diepvries gestopt en daarna voor het nadrogen weer opgehangen. 

Zie ook http://www.degezondeapotheker.nl/vensterpags/vedrogebonen.html