We zijn begonnen bij de kerk en de toren.

In de volksmond heet deze straat nog steeds de Heereweg, maar na WOII is dit de C.G. Wiegersweg geworden, genoemd naar de verzetstrijder C.G. Wiegers.

Geheel vooraan op de Heereweg, tegenover het kerkhof.

Gezien vanaf de foto hierboven is dit de tweede woning van rechts.

In de eerste woning links woonde destijds de familie Van Heuvelen. Rechts het kerkhof.

Op de straat zien we nog kinderen, die poseren voor de fotograaf. De kinderen zijn van de familie Buze en Pals, die in het armenhuis woonden.Het armenhuis stond rechts, net niet zichtbaar op de foto.

Het armenhuis ('t Waarkhoes) is gebouwd in 1765. Links van het armenhuis, op de achtergrond, zien we nog het kerkhof van Finsterwolde.

De zuidelijke zijgevel van het armenhuis. 't Waarkhoes deed dienst tot en met 1993.

Een heel oude foto van de Hereweg met de NH-kerk op de achtergrond.

Het grote pand links is het voormalige Marechaussee kazerne. Het pand rechts is nu C.G. Wiegersweg 16 en werd gebouwd in 1908. 

Deze foto is nagenoeg van dezelfde plaats. De tramrails van de stoomtram  zijn geheel links duidelijk zichtbaar.

We lopen verder en kijken nog even terug. Geheel achteraan het armenhuis.



Gezien de roerige politieke jaren in het begin van de vorige eeuw had Finsterwolde een eigen korps van de Marechaussee, dat vanaf 2 december 1893 was gevestigd in dit pand aan de Heereweg.  Links waren de paardenstallen (in 1893 bijgebouwd) en rechts de woonvertrekken.

In 1930 is het pand afgebroken. Voorheen was dit pand eigendom van Logementhouder Hommes, die het had verhuurd voor bewoning aan de brievengaarder Kramer.

Een foto uit 1910, waarop een marechaussee in uniform is te zien.  Verder is duidelijk het tramspoor te zien dat doorliep over Beerta naar Winschoten.

Dezelfde locatie, maar nu aan de overzijde. We kijken richting de toren.

Iets verder de straat af staat de voormalige "burgemeesterswoning" (1e rechts). Vroeger eigendom van de Gemeente Finsterwolde, maar nu sinds burgemeester Apeldoorn in particulier bezit. Ook woonde hier destijds burgemeester Harm Tuin, die in 1950 tot regeringscommissaris werd benoemd.

Eind 1956, nadat hij was gestopt als Burgemeester in Finsterwolde en in augustus werd geïnstalleerd als Burgemmester van Slochteren, verkocht hij zijn woning voor 15.000 gulden aanGemeente Finsterwolde. (Bron NvhN 10 november 1956)

Villa Zonnevanck. Hier woonde de graanhandelaar/commissionair Douwe Jacob de Vries, in 1939 gehuwd met Cornelia Onnes.

Momenteel woont in Villa Zonnevanck de veeboer Harm Everts Waalkens. Hij was tot en met 2010 tweede-kamerlid voor de PvdA.  

We naderen het eind van de bebouwde kom. Rechts zien we de nieuwe kazerne van de marechaussee, gebouwd in 1938.

Later werd dit het poltiebureau.

Links de laatste villa aan deze weg met nog immer een groots uitzicht richting het natuurgebied De Tjamme.

Ganzen in het natuurgebied De Tjamme, met in de verte Ganzedijk. Foto van Foskea (bron: www.rtvnoord.nl/groningeninbeeld)

24 december 2010

We gaan nu terug naar het begin van de wandeling waar we de Hoek Heereweg/Hoofdweg oplopen.