Behalve het verzamelen van ansichtkaarten houd ik mij ook bezig met het verzamelen van postzegels.


En als je dan ook nog in Veendam woont, toont deze kaart hoe de beide hobby's mooi zijn te combineren.
 
Filatelie oefen ik nu al weer meer dan 50 jaar met veel plezier uit. Hoewel het in het begin nog sleclechts om het verzamelen van zoveel mogelijk postzegels ging. Behalve een insteekalbum had ik destijds ook een album, waar de postzegels niet met een plakker maar met lijm in werden geplakt! (Zie foto hieronder.)
 
Pas in november 2001 heb ik mij voor het eerst als lid aangemeld bij een postzegelvereniging . Dit lidmaatschap heeft mijn hobby nog rijker gemaakt.
 
Wordt ook lid van een postzegelclub, bijvoorbeeld van Filatelisten Vereniging Veendam en omstreken. Voor informatie e.d klik eens op de brug in de marge hiernaast.

Zaterdagavond, gewassen en lekker voor de kachel.

Deze foto is genomen zo aan het eind van 1962. Destijds was ik 10 jaar oud. Op 21 april 1964 kocht ik bij Boekandel Bos aan de Langestraat in Winschoten mijn eerste FDC. Toen was het voor een beginner nog normaal om de envelop aan jezelf te adresseren.

Nu in 2024, 60 jaar later, tref ik een prachige foutdruk aan op de zegel Koningin Beatrix in zwart van 4 Gld met NvpH catalogusnummer 1248 op een envelop uit 1988. Bovenaan is de geelgroene kleur op de zegel weggevallen. En zo blijkt maar weer, dat ook de simpelste enveloppen nog leuke vondsten kunnen opleveren.

Postzegels leveren op lange termijn meer op dan goud en obligaties  

Zijn postzegelverzamelingen alleen interessant voor gepassioneerde hobbyisten? Vergeet het maar. Uit recent onderzoek blijkt dat postzegels een serieuze en waardevolle aanvulling zijn op een beleggingsportefeuille. Met rendementen die op lange termijn kunnen oplopen tot gemiddeld 7 procent per jaar. 

Het bleek dat tussen 1900 en 2008 Britse postzegels een gemiddeld rendement van 7% opleverden. Dat is hoger dan het gemiddelde rendement op obligaties (5.4%) en goud (4.7%) over dezelfde periode. Alleen de rendementen op aandelen (9.2%) pakten hoger uit.

 

 

Daarbij zijn postzegels waardevast en bestand tegen inflatie (vergelijkbaar met goud). Zeker in een economisch onzekere periode, met een hoge inflatie, kunnen beleggingen in postzegels een aantrekkelijke en relatief veilige investering zijn. 

De onderzoekers ontdekten dat het rendement op postzegels niet over de gehele onderzoeksperiode florissant is geweest. In de jaren tachtig en een deel van de jaren negentig laat de index na inflatiecorrectie negatieve rendementen zien. Gedurende de afgelopen jaren en in de tweede helft van de jaren zeventig leverden postzegels echter een hoger dan gemiddeld rendement op. 

Bron: Universiteit van Tilburg.

Boekenlijst

In de loop der jaren heb ik alleen al aan boeken een hele verzameling bijeengebracht. Voor geïnteresserden is er via deze link een boekenlijst in te zien.

Voor vrienden en bekenden bestaat de mogelijkheid een boek te lenen. Dat betekend dus wel dat het boek, zonder dat ik er om moet vragen, binnen een redelijke termijn wordt teruggebracht.

Filatelistenvereniging Veendam e.o.

Uit Veendam en omgeving heeft een tachtigtal filatelisten zich verenigd. Om een beeld te krijgen wat een filatelistenvereniging nu zoal inhoud, verwijs ik u naar de knop in de rechterkolom die naar de website van de vereniging linkt.

De vereniging verwelkomt graag nieuwe leden.

Gezocht

Voor mijn stempelverzameling Oost-Groningen zoek ik door de PTT-afgedrukte stempels van de plaatsnamen in Oost-Groningen op poststukken.

Onder poststukken kunt u verstaan: briefkaarten, ansichtkaarten, enveloppen e.d. Oost-Groningen omvat de gebieden Oldambt, Veenkoloniën en Westerwolde.

Er zijn in de loop der jaren zeer vele stempelafdrukken uitgebracht; ook enkele bijzondere. Mocht u bij zolderopruimingen iets tegenkomen dat anders een weg zou vinden naar de papierbak denk dan aan mij. Ik ben (bijna) overal blij mee.

Heeft u iets speciaals, dat u alleen tegen verkoop kwijt wilt, dan ben ik ook geïnteresseerd. U kunt mij bereiken via de contactknop in de rechterkolom.