- Routebeschrijving ANBO-fietstocht - 28 km
- Fietstocht rond Finsterwolde - 17 km
- De weersgegevens rondom Finsterwolde
- Crisisfoto uit DvhN van 28 februari 2009
- Finsterwolde
- Virtuele wandeling
- Finsterwolder volkslied
- Sites over Finsterwolde
- Nieuw en aanvullingen
Finsterwolde
Het dorp Finsterwolde is gelegen in het Wold-Oldambt. Tot 1990 was Finsterwolde een zelfstandige gemeente, waaronder ook de buurtschappen Ganzedijk, Finsterwolmerpolder en Ekamp (gedeeltelijk) behoorden. Momenteel, na de gemeentelijke herindeling van 1990, maakt Finsterwolde deel uit van de gemeente Reiderland, samen met de voormalige gemeenten Beerta en Nieuweschans.
Omstreeks 1200 waren er twee dorpen met de naam "Finsterwolde": Ast- en Westwinserwalda, later ook wel als Vynsterwoldt geschreven. Astwinserwalda is ten gevolge van de Dollardvloeden uiteindelijk rond 1428 aan de golven ten onder gegaan. Westwinserwalda is uiteindelijk Finsterwolde geworden.
Virtuele Wandeling
In plaats van u een lijst te geven van mijn ansichtkaarten van Finsterwolde nodig ik u hartelijk uit om een virtuele wandeling door Finsterwolde te maken.
Finsterwolder volkslied
Ook Finsterwolde heeft een volkslied. Dit volkslied is uiteraard geschreven in het Gronings.
"In de oorlog mocht men geen bijeenkomsten houden.Na de oorlog kreeg men behoefte om weer eens wat te gaan doen.Op deze manier is de cabaretgroep Veldgewas ontstaan. Er moest ook een volklied bij. De heer H.Klamer, hoofd van de lagere school aan de Hoofdweg, is hiervoor benaderd en heeft de muziek er voor geschreven. De heer Klamer was ook dirigent van de zangvereniging Advendo, organist van de N.H.Kerk en gaf tevens pianolessen. De onderwijzers, die voor de oorlog de opleiding volgden aan de Kweekschool moesten ook een muziekinstrument bespelen en vaak was dat toen een viool.Hij begeleidde de zanglessen op zijn viool. Ik denk, dat de heer D.J. Mellema van het Achterhamrik de tekst geschreven heeft, want deze man deed veel aan toneelspelen."