Finsterwolde

Het dorp Finsterwolde is gelegen in het Wold-Oldambt. Tot 1990 was Finsterwolde een zelfstandige gemeente, waaronder ook de buurtschappen Ganzedijk, Finsterwolmerpolder en  Ekamp (gedeeltelijk) behoorden. Momenteel, na de gemeentelijke herindeling van 1990, maakt Finsterwolde deel uit van de gemeente Reiderland, samen met de voormalige gemeenten Beerta en Nieuweschans.

Omstreeks 1200  waren er twee dorpen met de naam "Finsterwolde": Ast- en Westwinserwalda, later ook wel als Vynsterwoldt geschreven. Astwinserwalda is ten gevolge van de Dollardvloeden uiteindelijk rond 1428 aan de golven ten onder gegaan. Westwinserwalda is uiteindelijk Finsterwolde geworden. 

Terug naar boven

Virtuele Wandeling

In plaats van u een lijst te geven van mijn ansichtkaarten van Finsterwolde nodig ik u hartelijk uit om een virtuele wandeling door Finsterwolde te maken.

Terug naar boven

Finsterwolder volkslied

Ook Finsterwolde heeft een volkslied. Dit volkslied is uiteraard geschreven in het Gronings.

 

Mevrouw F.A.Muntinga-Gosselaar heeft het ontstaan van het volkslied als volgt toegelicht:

 

"In de oorlog mocht men geen bijeenkomsten houden.Na de oorlog kreeg men behoefte om weer eens wat te gaan doen.Op deze manier is de cabaretgroep Veldgewas ontstaan. Er moest ook een volklied bij. De heer H.Klamer, hoofd van de lagere school aan de Hoofdweg, is hiervoor benaderd en heeft de muziek er voor geschreven. De heer Klamer was ook dirigent van de zangvereniging Advendo, organist van de N.H.Kerk en gaf tevens pianolessen. De onderwijzers, die voor de oorlog de opleiding volgden aan de Kweekschool moesten ook een muziekinstrument bespelen en vaak was dat toen een viool.Hij begeleidde de zanglessen op zijn viool. Ik denk, dat de heer D.J. Mellema van het Achterhamrik de tekst geschreven heeft, want deze man deed veel aan toneelspelen." 

Volgens Frits Gosselaar heeft echter Lukas Kremer het Finnerwolmer het volkslied geschreven.
Zeker is dat er een Oranjelied bekend is van de hand van Lukas Kremer. 

Terug naar boven

Het weer volgens station Nieuw-Beerta  

Sites over Finsterwolde

http://www.finsterwoldeonline.nl/
http://www.vvBNC.nl/
 

Algemene site over ansichten verzamelen:

http://ansicht.startpagina.nl

Terug naar boven

Nieuw en aanvullingen.

17-11-2013 Ansichtkaart van de Hoofdweg - pand notaris Koning ri smid Kruize geplaatst. Twee suikerzakjes geplaatst: Café De Nijverheid en Café W. Elzinga, beide aan de Hoofdweg.
 
 

Terug naar boven