Zoutarm (natriumarm) diëet 

Sinds 2006 ben ik ernstig ziek bevonden en moest bij in het vervolg beperken tot een streng dieet. Minder vet, minder suiker en nagenoeg geen zout. Verder maar anderhalf liter vocht per dag drinken.

Minder vet en minder suiker was niet moeilijk, omdat ik al regelmatig op dieet was vanwege een te hoog gewicht, te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

Minder vocht tot je nemen went ook vrij snel. De eerste week heb je wel erg dorst, maar hier kom je wel doorheen.

Producten

Maar geen zout meer, dat is pas een probleem. Niets smaakt meer. Zo als velen voegden wij al jaren geen zout meer toe, maar als je gaat nadenken en onderzoeken waar allemaal zout in zit, dan schrik je toch behoorlijk. In alles dat in potjes en blikjes wordt verkocht zit erg veel zout. Wat dacht u van de voorverpakte soepen, de worsten, voorbereide vis, boterhamvlees en kaas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar er zijn tegenwoordig gelukkig al enkele producten te vinden waar geen zout aan is toegevoegd. Vermeld zijn de natuurlijke hoeveelheden die al in het product zelf zitten.

Mijn speurtocht op het net leverde ook een paar interessante sites over voeding op:

http://www.voedingswaardetabel.nl/
http://www.smakelijketenzonderzout.nl/
http://shop.dieetook.nl/catalog/ 

 

De voorlichting van de hartfalenpoli en de diëtiste maakten mij opmerkzaam op diverse zoutloze producten: zoutloze vleeskruiden, - kipkruiden en - viskruiden. Verder bestaat er ketjap waar weing natrium in zit. Ook is er een natriumarme bouillon. Alles te koop bij de betere super, vaak bij de reformartikelen. 

Bij de kaasboer op de markt trof ik destijds natriumarme kaas aan in meerdere soorten. Hieronder zitten zeer smakelijke. De natriumarme kaas met weinig vet, die vaak als diëetkaas wordt aangeboden, vind ik zelf smaakloos. Verder hebben de grote vestigingen van AH ook natriumarme kaas. Let wel: hierboven wordt niet de kaas bedoeld waar minder zout in zit, maar de kazen waar geen zout aan is toegevoegd.

Helaas durven vele patienten, die op zoutarm-dieet moeten, de stap naar zoutarm-eten niet te maken en worden de speciale natriumarme producten slecht verkocht met het gevolg dat de winkeliers er geen handel meer in zien en ze uit de schappen halen. Hierbij moet ik wel vermelden dat deze supergezonde producten meestal veel te duur worden aangeboden!!

Wilt u een eigen voorraadje kaas, ook natriumarm, probeer dan eens bij "Boerenkaas on Line".

Verder is er ook natriumarme mosterd te koop. Bij de grootgrutter AH is deze niet meer te vinden in het schap van de speciale voeding, maar bij Jumbo kwam ik hem echter in voldoende mate tegen.

Ook bij het koken is verder al veel met weinig of zonder zout te krijgen. Hierbij dient erg goed op de etiketten te worden gelet. Nog even voor de volledigheid onder zout wordt natriumchloride verstaan. In deze verbinding is het bestanddeel natrium (ook wel sodium genoemd) de boosdoener. Dit zit in de normale keukenzout, ook die als zeezout wordt verkocht. De viskruiden bij de visboer bestaan trouwens voor 80% uit keukenzout, dat u het maar even weet.

Omdat er verder niets kant en klaar gekocht kan worden, ben je veroordeeld om zelf zoutloos te gaan koken uit basisingrediënten. Al doende leer je en het zoutloos eten is zeker geen straf te noemen. Er zijn vele kruiden die je voorheen niet kende of gebruikte en nu standaard op het aanrecht staan. Ook zijn bij de kruidenkraampjes op de diverse weekmarkten kant en klare zoutloze kruidenmelanges te koop die te gebruiken zijn.

Recepten

Ondertussen ben ik gestart met het opschrijven van de diverse gerechten die ik heb bereid en waarbij geen zout wordt toegevoegd. Zie kolom rechts.

Maten en gewichten

In recepten staan vaak hoeveelheden vermeld in tl (theelepel, el (eetlepel) of (thee)kopje. Wat wordt hiermee feitelijk bedoeld? En hoe reken je grammen om naar de lepel- en kopje hoeveelheden. 

1 afgestreken theekopje = 1,5 dl = 150 ml = 10 eetlepels
1 afgestreken eetlepel  =  15 ml = 5 theelepels
1 afgestreken theelepel = 3 ml
 

Van maten naar gewichten

 

1 afgestr el      1 afgestr kopje

 

aardappelmeel         9 gram            110 gram
bakpoeder               7 gram
basterdsuiker          8 gram             115 gram
bloem                     7 gram               90 gram
grutten                  10 gram            100 gram
boter                     12 gram
erwten                                           150 gram
krenten                  10 gram            100 gram 
margarine              12 gram
olie                        12 gram                    
paneermeel              6 gram              95 gram
poedersuiker            9 gram             110 gram
rijst                       12 gram             150 gram
rozijnen                 10 gram             100 gram
suiker                    10 gram             140 gram
vermicelli                                        100 gram
maccaroni                                       100 gram
bonen (wit of bruin)                         150 gram
cacaopoeder             6 gram              95  gram
kruiden                 ± 5 gram  en ± 1 gram per tl
 

In het nieuws: april 2013 

Het is niet nieuw dat overmatig gebruik van zout schadelijk is voor mensen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu hoe groot de gevol