Zoutarm (natriumarm) diëet 

Sinds 2006 ben ik ernstig ziek bevonden en moest bij in het vervolg beperken tot een streng dieet. Minder vet, minder suiker en nagenoeg geen zout. Verder maar anderhalf liter vocht per dag drinken.

Minder vet en minder suiker was niet moeilijk, omdat ik al regelmatig op dieet was vanwege een te hoog gewicht, te hoge bloeddruk en te hoog cholesterol.

Minder vocht tot je nemen went ook vrij snel. De eerste week heb je wel erg dorst, maar hier kom je wel doorheen.

Producten

Maar geen zout meer, dat is pas een probleem. Niets smaakt meer. Zo als velen voegden wij al jaren geen zout meer toe, maar als je gaat nadenken en onderzoeken waar allemaal zout in zit, dan schrik je toch behoorlijk. In alles dat in potjes en blikjes wordt verkocht zit erg veel zout. Wat dacht u van de voorverpakte soepen, de worsten, voorbereide vis, boterhamvlees en kaas.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maar er zijn tegenwoordig gelukkig al enkele producten te vinden waar geen zout aan is toegevoegd. Vermeld zijn de natuurlijke hoeveelheden die al in het product zelf zitten.

Mijn speurtocht op het net leverde ook een paar interessante sites over voeding op:

http://www.voedingswaardetabel.nl/
http://www.smakelijketenzonderzout.nl/
http://shop.dieetook.nl/catalog/ 

 

De voorlichting van de hartfalenpoli en de diëtiste maakten mij opmerkzaam op diverse zoutloze producten: zoutloze vleeskruiden, - kipkruiden en - viskruiden. Verder bestaat er ketjap waar weing natrium in zit. Ook is er een natriumarme bouillon. Alles te koop bij de betere super, vaak bij de reformartikelen. 

Bij de kaasboer op de markt trof ik destijds natriumarme kaas aan in meerdere soorten. Hieronder zitten zeer smakelijke. De natriumarme kaas met weinig vet, die vaak als diëetkaas wordt aangeboden, vind ik zelf smaakloos. Verder hebben de grote vestigingen van AH ook natriumarme kaas. Let wel: hierboven wordt niet de kaas bedoeld waar minder zout in zit, maar de kazen waar geen zout aan is toegevoegd.

Helaas durven vele patienten, die op zoutarm-dieet moeten, de stap naar zoutarm-eten niet te maken en worden de speciale natriumarme producten slecht verkocht met het gevolg dat de winkeliers er geen handel meer in zien en ze uit de schappen halen. Hierbij moet ik wel vermelden dat deze supergezonde producten meestal veel te duur worden aangeboden!!

Wilt u een eigen voorraadje kaas, ook natriumarm, probeer dan eens bij "Boerenkaas on Line".

Verder is er ook natriumarme mosterd te koop. Bij de grootgrutter AH is deze niet meer te vinden in het schap van de speciale voeding, maar bij Jumbo kwam ik hem echter in voldoende mate tegen.

Ook bij het koken is verder al veel met weinig of zonder zout te krijgen. Hierbij dient erg goed op de etiketten te worden gelet. Nog even voor de volledigheid onder zout wordt natriumchloride verstaan. In deze verbinding is het bestanddeel natrium (ook wel sodium genoemd) de boosdoener. Dit zit in de normale keukenzout, ook die als zeezout wordt verkocht. De viskruiden bij de visboer bestaan trouwens voor 80% uit keukenzout, dat u het maar even weet.

Omdat er verder niets kant en klaar gekocht kan worden, ben je veroordeeld om zelf zoutloos te gaan koken uit basisingrediënten. Al doende leer je en het zoutloos eten is zeker geen straf te noemen. Er zijn vele kruiden die je voorheen niet kende of gebruikte en nu standaard op het aanrecht staan. Ook zijn bij de kruidenkraampjes op de diverse weekmarkten kant en klare zoutloze kruidenmelanges te koop die te gebruiken zijn.

Recepten

Ondertussen ben ik gestart met het opschrijven van de diverse gerechten die ik heb bereid en waarbij geen zout wordt toegevoegd. Zie kolom rechts.

Maten en gewichten

In recepten staan vaak hoeveelheden vermeld in tl (theelepel, el (eetlepel) of (thee)kopje. Wat wordt hiermee feitelijk bedoeld? En hoe reken je grammen om naar de lepel- en kopje hoeveelheden. 

1 afgestreken theekopje = 1,5 dl = 150 ml = 10 eetlepels
1 afgestreken eetlepel  =  15 ml = 5 theelepels
1 afgestreken theelepel = 3 ml
 

Van maten naar gewichten

 

1 afgestr el      1 afgestr kopje

 

aardappelmeel         9 gram            110 gram
bakpoeder               7 gram
basterdsuiker          8 gram             115 gram
bloem                     7 gram               90 gram
grutten                  10 gram            100 gram
boter                     12 gram
erwten                                           150 gram
krenten                  10 gram            100 gram 
margarine              12 gram
olie                        12 gram                    
paneermeel              6 gram              95 gram
poedersuiker            9 gram             110 gram
rijst                       12 gram             150 gram
rozijnen                 10 gram             100 gram
suiker                    10 gram             140 gram
vermicelli                                        100 gram
maccaroni                                       100 gram
bonen (wit of bruin)                         150 gram
cacaopoeder             6 gram              95  gram
kruiden                 ± 5 gram  en ± 1 gram per tl
 

In het nieuws: april 2013 

Het is niet nieuw dat overmatig gebruik van zout schadelijk is voor mensen. Uit recent wetenschappelijk onderzoek blijkt nu hoe groot de gevolgen daadwerkelijk zijn.  

De onderzoekers stellen namelijk dat 15 procent van de slachtoffers van hart- en vaatziekten wereldwijd te herleiden is tot overmatige consumptie van zout. Vooral mensen met aanleg voor aandoeningen als bijvoorbeeld verhoogde bloeddruk lopen een groot risico. Onnodig

Op basis van de resultaten van 247 eerder uitgevoerde onderzoeken stellen de wetenschappers nu dat wereldwijd jaarlijks zo’n 2,3 miljoen mensen overlijden als gevolg van overmatige zoutconsumptie. ‘Als het zoutgebruik teruggebracht zou worden zou dat miljoenen levens schelen’, aldus één van de onderzoekers. Vooral in Rusland, Egypte en Oekraïne  maakt zout vele slachtoffers.

Wereldwijd probleem

In bijna alle landen wereldwijd wordt teveel zout geconsumeerd. De Nederlandse overheid adviseert dagelijks niet meer dan 6 gram zout te eten. Volgens de hartstichting eten  mannen dagelijks gemiddeld 9,9 gram zout en vrouwen rond 7,5 gram. Volgens de richtlijn ligt het zoutgebruik dus veel te hoog.

Bron: American Heart Association, Hartstichting, Welt am Sonntag

In de nazomer van 2015 besteedde Kassa van de VARA veel aandacht aan het eten met minder zout. Nu de grote voedingconcerns nog. Wanneer komen zij tot inkeer en tot het besef dat zij hun clientele met teveel zout voor te schotelen een vroegtijdige dood injagen!

Uit eten gaan.

Helaas gaat dit niet altijd gepaard zonder problemen. Vaak moet je accepteren dat je "voor de gezelligheid" te veel zout moet consumeren. Een opmerking hierover wordt vaak niet op prijs gesteld door je mede-gasten en/of restaurantpersoneel, waaronder de kok..

Onlangs ben ik door de agressieve uitbater van Brasserie Wildervanck uit zijn zaak gezet, omdat ik een te lastige klant was. Vooraf was hem verteld dat ik een natriumarm dieet had. Als opmerking kreeg ik 's avonds te horen dat zij met weinig zout kookten en dat ik alles kon meeëten. Speciaal voor mij had de kok een "ZOUTLOZE" Noorse garnalen spiesje gemaakt. De man heeft werkelijk niet geweten dat hij mij een zoutstaafje voor zette. De warenkennis van deze kok laat dus veel te wensen over.

Verder had de echtgenote van de kok totaal geen respect voor haar gasten en vooral niet als ze ook nog lastig waren. Dus mensen een goed advies: ga voor een gezellig avondje NIET naar Brasserie Wildervanck en zeker niet als u een dieet op doktersvoorschrift volgt.

Helaas geldt voor vele koks dat zij hun kunstje goed beheersen voor de gerechten die zij op de kaart hebben staan. Maar moet er worden geïmproviseerd dan blijken velen door de mand te vallen. Ik geef maar één tip voor deze lieden: laat je zout achterwege, voeg dan extra of andere kruiden toe om een pure lekkere smaak te krijgen.