Gevulde aubergine voor twee personen

Ingrediënten

1 aubergine
1 middelgrote ui
1 blik gepelde tomaten (400 gram)
175 gram mager rundergehakt
½ paprika
1 Spaanse peper
2 el zonnebloem- of olijfolie
Zoutloze gehaktkruiden of tofukruiden
2 tl basilicum
2 tl salie en 2 tl oregano
geraspte kaas (natrium-arm)
200 gram pandangrijst (mag ook de gewone, maar die is minder lekker)

 

Bereiding

Snijd de aubergine door midden en hol hem tot op 1cm van de zijkanten uit. Bewaar het vruchtvlees.

Snipper de ui klein. Snijd de paprika in kleine stukjes. Versnipper de groene peper tot heel kleine stukjes. Laat de blik gepelde tomaten uitlekken en vang het sap op (niet weggooien).

Snijd naar behoefte een stuk natrium-arme kaas af en raspt dit (wordt over het gerecht gestrooid voordat het de oven in gaat.)

Versnipper in een blender het vruchtvlees van de aubergine en de gepelde tomaten met elkaar tot een stevige moes.

Breng het gehakt op smaak met zoutloze vleeskruiden of tofu kruiden. Doe door het gehakt ook alvast de versnipperde peper, basilicum en de salie. Vermeng het geheel goed met elkaar.

Zet de oven op 200 graden en verwarm 10 minuten voor.

Doe ondertussen de olie in een roerbakpan en fruit hierin een paar minuten de uien, voordat het gehakt er bij wordt gedaan. Roerbak het geheel totdat het gehakt gaar is. Doe nu de stukjes paprika alsmede de aubergine/tomaten moes er bij. Laat het geheel nog even sudderen.

Leg de twee uitgeholde aubergine-helften in een ovenvaste schaal en vul deze met het gehakt etc. Giet de overgebleven tomatensap op de bodem van de ovenschaal. Eventueel bij teveel vulling dit rond de aubergine in de schaal doen. Strooi over het geheel geraspte kaas. Zet het gerecht om te garen 40 minuten bij 200 graden in de voorverwarmde oven.

Ondertussen kun je de rijst (volgens voorschrift) koken om dit bij het gerecht te serveren. Op zijn Indisch kook je de rijst in een pannetje met een vingerdikte water er boven. Breng het geheel aan de kook en laat het op laag vuur 20 minuten doorkoken. Na 20 minuten de pan afblussen onder een koude waterstraal. Onderin de pan zit nu een deel “harde” rijst die je in bolletjes kunt eten (voor de niet zoutlozen moet dit wel met zout). De overige rijst kan, zo als je gewoon bent, worden opgediend.

Eet smakelijk!