Finsterwolde

Hoofdweg

Terugkomend bij Hotel-Café-Rest. "De Nijverheid" van H. van der Holt hebben we eventueel tijd voor een korte pauze. We doen de wandeling in het verleden, anders moesten we ons eerst nog even bedenken in hoeverre we naar binnen willen.

Goldhoorn

De route wordt vervolgd richting Goldhoorn. Richting? Jawel, Goldhoorn was een buurtschap rondom de kronkel halverwege de weg naar Oostwold, waar nu de boerderij van Huisman staat, genoemd naar het klooster Goldhoorn.

Op de foto van rond 1910 zien we het begin van de weg vanaf Finsterwolde met rechts destijds de boerderij van Onnes.

Klinkerweg

We kijken vanaf de Hoofdweg de Klinkerweg op, ofwel de weg naar Ekamp. De foto is van 1902. Er liggen nog geen tramrails op de Hoofdweg, die kwamen pas na 1909.  Het eerste huis op de Klinkerweg is rond 1893/1894 gebouwd.

Het gebouw geheel links is Café Kuiper.

Op de voorgrond links staat een gaslantaarns. Deze lantaarns moesten iedere dag bij het vallen van de duisternis handmatig worden aangestoken, waarbij een laddertje tegen de lantaarn werd aangezet.

Ambonezenbosje

Terug naarde Dollardpolders 

Landarbeiderswet 1918

De bedoeling van de Landarbeiderswet was om de armlastige landarbeiders aan een stuk grond te helpen waarop een woning kon worden gebouwd met een moestuin voor onder meer aardappelen en bonen om zodoende in de eigen behoefte te kunnen voorzien. De stukjes grond werden plaatsjes genoemd. Via op te richten verenigingen binnen de Gemeentes kon een beroep worden gedaan op een Gemeentelijke voorschot.


Theme & Icons by N.Design Studio
Inhoud syndiceren