Dit kruispunt wordt gedomineerd door de toren.

Deze afbeelding dateert van rond 1920. Op de voorgrond is een volkstuintje. Links naast de toren het gebouwtje van de vrijwillige brandweer.

De Heereweg opkijkend zien we rechts het oude gebouw van Café "De Nijverheid" van F. van der Holt.

Het gebouw is in feite een boerderij. Folkert van der Holt wordt ook genoemd als landbouwer. Voor neveninkomsten had men een café-bedrijf. Op de foto staan Geziena van der Holt-Scholte en Folgert van der Holt.

Eric Oolders schreef mij het volgende:

"Mijn opa en oma hadden vroeger een gemengd bedrijf in Finsterwolde. Opa en zijn broer Jan van der Holt werkten overdag in het veebedrijf. Oma zorgde voor het cafe restauarant. Zij namen het cafe over van de ouders. Het was vlak voor de oorlog. Met name in de laatste dagen van de oorlag heeft het gebouw veel schade opgelopen. De schade werd opgenomen door een bekend architect Egbert Reitsma. Alles lieten zij professioneel herstellen. Dit heeft veel geld gekost. Compensatie van het Rijk hebben zij nooit ontvangen.

Mijn moeder vertelde laatst een leuke anekdote.

De dominee van Finsterwolde had een biljart gekocht. De bedoeling was de jonge jongens van straat te houden op zaterdagavond en wellicht had hij ook nog een andere boodschap. Als de jongens tegen middernacht het huis van de dominee verlietent gingen ze nog even bij Cafe van der Holt langs. Immers daar stond ook een biljart. Dit was tegen de tijd dat je eigenlijk wilde sluiten. Nee zeggen was er niet bij. Dus oma bleef in het café, doodsbenauwd dat het groene laken van het biljart sneuvelde en opa las bij de achtertafel de krant. Met de hoofd op zijn hand en de ogen dicht. De opbrengst van de jeugd was laat op bed en de omzet een paar glazen Sinas."

 

De route vervolgen we bij de toren richting Ganzedijk.