Mientje Jurjens, of zoals velen van ons haar beter kenden mevrouw Mellema, woonde aan de Hoofdweg 84 te Finsterwolde. Zij had daar een tabakswinkeltje. Mientje was geboren op 3 juni 1897 te Ganzedijk. Haar ouders waren Harm Berend Jurjens en Antje Blaauw. Mientje trouwde met Simon Mellema. Simon was van beroep timmerman. 

In 1930 kocht de famile Mellema van de familie Tamminga het tabakswinkeltje op de hoek Hoofdweg / Tammingaslaan.

Deze foto is in 1978 gemaakt. De woningen aan de Poststraat (linksboven) stonden er nog maar kort.

Behalve voor tabaksartikelen kon je er later ook terecht voor bijvoorbeeld eieren.

Behalve een tabakswinkeltje was hier ook jarenlang een pension gevestigd voor politiebeambten en marechaussee.

In het politieblad Elzinga heeft mevrouw Mellema vervolgverhalen geschreven over de handel en haar belevenissen met de gasten van de politie.

Op haar 80-ste verjaardag in 1977 kreeg mevrouw Mellema bezoek van Burgemeester Voslamber en zijn echtgenote.  De heer Voslamber werd vergezeld door de heer Luttje, staf-adjudant van district Groningen van het korps der Rijkspolitie en de heer Volders, groepscommandant van het korps in Finsterwolde.

Mevrouw Mellema kreeg een onderscheiding opgespeld, die maar zelden aan burgers werd uitgereikt. Op voordracht van de Minister van Justitie en namens de Koningin kreeg mevrouw Mellema de Eremedaille, verbonden aan de orde van de Oranje Nassau, in zilver opgespeld. Zij dankte de medaille aan haar jarenlange inzet voor de pension voor de politiebeambten / marechaussee en haar vervolgverhalen in het politieblad. 

En natuurlijk kwam alles met een foto in de krant.

Terug naar Hoofdweg