Veendam

Oosterdiep / Poststraat

 Oosterdiep / Poststraat

Vanaf de molen van Mulder kijken we richting de Stationsbrug met aan de overzijde van het Oosterdiep de fabriekspijp van Aardappelmeelfabriek Topper en Mandema aan de Postkade. Geheel rechs zien we de toren van de Gereformeerde Kerk van Wildervank.

(Verlengde) Kerkstraat

Dit deel van de Kerkstraat wordt in de volksmond wel Verlengde Kerkstraat genoemd. Feitelijk werd deze benaming vroeger slechts gebruikt voor de woningen aan het latere Prins Hendrikplein. 

In dit deel van de Kerkstraat, dat we nu gaan bezoeken, stonden vroeger vele voorname herenhuizen. Heden is hiervan nagenoeg niets terug te vinden.

Borgercompagnie

Ten behoeve van de turfafgravingen ten zuiden van Hoogezand en Sappemeer werd in 1647 het Borgercompagniesterdiep gegraven. Via dit diep (kanaal) konden de schepen de turf afvoeren via Groningen en naar andere delen van het land. Turf was destijds het algemeen gebruikte brandstof voor verwarming en dergelijke.  De naam Borgercompagnie komtvan de groep burgers (borgers) uit de stad Groningen die de veenkolonie destijds in de 17de eeuw stichtten.

Ommelanderwijk

Met het graven van de Ommelanderwijk is in 1653 gestart vanaf het Ommelander kruiswerk of Meedener hoofddiep, later Zuidwending genoemd. Dus vanaf het punt waar vroeger het sluisje zat. De doorsnee naar het Pekelderdiep kwam pas in 1819 gereed. In de tussenliggende jaren kreeg langs de Ommelanderwijk het dorp Ommelanderwijk zijn contouren.

Veendam - Ansichtkaarten

 

Een selectie uit mijn ansichtkaarten van Veendam, die ik in de loop der jaren heb verzameld, heb ik op deze site geplaatst. In de komende tijd wordt de selectie steeds uitgebreider.


Theme & Icons by N.Design Studio
Inhoud syndiceren