Jurjen Geert Pinkster werd in Nieuwe Pekela geboren op 13 oktober 1913. Van beroep was hij verzekeringsagent en makelaar. Hij verhuisde in 1939 van de Torenstraat naar de Prins Bernhardstraat 37. Hij deed in de Tweede Wereldoorlog koeriersdiensten voor het verzet. Verder verrichtte hij werkzaamheden voor de Ordedienst. Hij was de ordonnans van kapitein Van Wijk van deze dienst.

Op 1 april 1945, 's morgens om vijf uur, kwam de SD met twee Nederlandse landwachters aan de deur en vroeg Jurjen of hij de heer Pinkster was. Zo ja, of hij even mee wilde gaan. Circa 500 meter van zijn huis werd hij vervolgens door een van beide landwachters neergeschoten (vermoord).
 
Pinkster is begraven op de oude begraafplaats in Veendam.

 

Bij Besluit van B&W van 10 juli 1945 werd de nieuwe verbindingsweg tussen de Kerkstraat en de Julianalaan J.G. Pinksterstraat genoemd.

Hoewel vroeger de formele adressering van de NH Kerk de Kerklaan was, is dit tegenwoordig J.G. Pinksterstraat. Voor meer over de Nederlands Hervormde kerk volg deze link. 

Naast de kerk staat het oorlogsmonument, waar jaarlijks de herdenking van de slachtoffers plaats vindt.

In 1959 verrees aan de J.G. Pinksterstraat een nieuwe technische school. Voorheen was de ambachtschool gevestigd aan het Boven Oosterdiep. De naam van de school werd "De Vaart". Tegenwoordig maakt de school deel uit van de Rijks Scholengemeenschap  Winkler Prins.

Op de foto ziet u aan de rechterzijde de praktijklokalen. Door brand zijn deze lokalen in 2006 verwoest. Er is nieuwbouw voor in de plaats gekomen.

Geheel links is de schoorsteen van de Steenknopenfabriek nog te zien.

J.Kazemierstraat

Jochem Kazemier werd op 9 april 1913 te Aduard geboren. Hij woonde in Veendam aan de Nieuwe Laan 79. Van beroep was hij timmerman/aannemer. Gedurende de oorlog 40-45 zat hij in het illegale verzet. Op 20 maart 1945 werd hij na een intensieve huiszoeking thuis gearresteerd. Via het Scholtenhuis te Groningen werd hij omstreeks 10 april 1945, samen met anderen, in de bossen van Bakkeveen vermoord.

Bij Besluit van B&W van 10 juli 1945 werd de dwarsstraat tussen de nieuwe verbindingsweg  J.G. Pinksterstraat en de Kerkstraat J. Kazemierstraat genoemd.

Rechts ziet u de technische school aan de J.G. Pinksterstraat. De foto is genomen vanaf de Julianalaan. De woningen links staan langs de Kazemierstraat.

In 1999 is op dit kruispunt een rotonde aangelegd.

Woningen aan de Kazemierstraat met geheel achteraan de Kazemierschool. Deze school is gebouwd in 1948 en had zes klassen. De school diende destijds als vervanging voor de Kerkstraatschool en de Schoolstraatschool. De school werd in 1982 Braskörf genoemd. In 1990 is de Braskörf verplaatst naar de Steenstraat in het Zilverpark. Dit gebouw aan de J. Kazemierstraat werd gesloopt. In 2009 verscheen op deze plek een appartementencomplex.

We gaan verder naar de