Zandberg is een buurtschap tussen Ter Apel en Musselkanaal. Vanaf 1862 was er in Zandberg al een bestelhuis gevestigd. Op 1-5-1867 kreeg Zandberg een hulppostkantoor onder Winschoten. Vervolgens ging Zandberg op 1-10-1876 over naar het nieuwe postkantoor Stadskanaal. Het kantoor Zandberg werd 1-1-1898 opgeheven en vervangen door het hulpkantoor in Musselkanaal.

Zandberg lag op de route van de bodedienst Stadskanaal -Ter Apel vice versa en er was een bodedienst naar Onstweddermussel vice versa.

Zandberg is begin 19e eeuw ontstaan als veenkolonie. De eerste bewoners kwamen uit het aangrenzende deel van Duitsland, waardoor Zandberg eengrote  katholieke enclave werd in het verder overwegend protestantse Noorden. (Bron Plaatsengids.nl)

Stempels van Zandberg op poststukken

  • 1867-1889 Naamstempel ZANDBERG in zwart of rood met schreefletters

Briefkaart G2b uit 1877 verzonden van Horsten (een buurtschap tussen Musselkanaal en Zandberg) naar Veendam. Het hulpkantoor Zandberg stempelt de kaart af met de naamstempel ZANDBERG in rood. De kaart gaat vervolgens naar het "moederkantoor" in Stadskanaal, alwaar het dagtekeningstempel KR Stadskanaal wordt geplaatst. Vervolgens gaat de kaart naar Veendam.

  • 1989-1898 Kleinrondstempel ZANDBERG

Briefkaart G33 uit 1896 met het kleinrondstempel ZANDBERG.