De oude AE is een middeleeuws veenrivier, die zijn oorsprong vond in het voormalige Zwanemeer ten westen van Wildervank. In Veendam is de AE nog te zien in de vijvers die van zuid naar noord lopen, dwars door Veendam heen. In het centrum gaat de AE met duikers onder de grond. Tot het Ooster- en Westerdiep werden gegraven werd de AE gebruikt voor afwatering en scheepvaart. 

De AE Kade is aangelegd op de oevers van een resterend deel van de oude AE.

De eerst villa's zijn gebouwd aan het eind van de twintiger jaren. Op deze kaart staan de eerste twee woningen duidelijk afgebeeld.

Deze foto uit 1946 laat duidelijk de bijgebouwde woningen aan de AE-kade zien. Waar het bankje staat is in de jaren zestig de Ubbo Wilkensfontein geplaatst, die tot dan toe bij het hertenkamp stond. Momenteel staat de fontein weer op zijn oorspronkelijke plek.

De oude loop van de AE is op de afbeelding nog goed te zien. Helemaal in de verte is de NH-kerktoren nog zichtbaar. De opname is van 1935.

We zijn nu op de driesprong van de AE-kade met de Ubbo Wilkensstraat (op de achtergrond). De kaart is van 1932.

Sedert medio de dertiger jaren is op de hoek AE Kade met de Ubbo Wilkensstraat nog niet zo veel veranderd. 

Gezicht rond 1940 vanaf de Jacob Bruggemalaan op de AE Kade. De AE gaat met een duiker onder de Jakob Bruggemalaan door. 

Gezicht vanaf de AE Kade naar de Jakob Bruggemalaan. Op de achtergrond de gebouwen van destijds de gemeentewerken. 

De AE-kade gezien vanuit de lucht met op de voorgrond links de Mr.N.F.Wilkensstraat en rechts de Mr.J.R. Moddermanstraat. 

AE Straat 

Van de AE Kade naar de Swartsstraat loopt de AE Straat. Geheel vooraan wordt de woning op de hoek AE-kade met de AE-straat gebouwd. Linksachter zien we de Vrije Christelijke Evangelische kerk.

In 1924 werd aan de AE Straat deze kerk van de Vrije Christelijke evangelische gemeente gebouwd. Rechts zien we het interieur van de kerk.
In 1971 werd dit kerkgebouw door brand volledig verwoest. De huidige kerk aan de AE Straat is in de plaats gekomen van het voornoemd kerkgebouw. 
 
 

Rijkensstraat 

 
 

Vanaf de AE Kade naar de Ubbo Wilkensstraat loopt de Rijkensstraat. 
 
We vervolgens onze route door de